Fedora Core 4 tips

Αποφάσισα να ξανά-εγκαταστήσω το fedora core 4 αυτήν την φορά σε ξεχωριστό υπολογιστή για να μην μπλέκω με dual-boot (grub σε serial ata κτλ που είχα προβλήματα στο παρελθόν) και να είναι πιο εύχρηστο γενικά η διαδικασία εναλλαγής των λειτουργικών. Ο υπολογιστής που θα έκανα την εγκατάσταση ήταν ένας Celeron D EM64T σε μια Asus P5GV-MX.
Τα πράγματα όμως δεν ξεκίνησαν καλά καθώς ο kernel σταμάτησε πανικόβλητος λίγο πριν την εκκίνηση της εγκατάστασης (kernel panic) και αυτό λόγω κάποιου bug (syslinux crash bug -έπρεπε να τύχει να έχεις 64bit επεξεργαστή με συνδυασμό κάποιου chipset 915p κτλ) που βρήκα μετά από 3 ώρες ψαξίματος στο Google.

Ευτυχώς η λύση ήταν πολύ απλή αφού κατά την εκκίνηση της εγκατάστασης έπρεπε να γράψω άπλα “linux garbage”. Έτσι η εγκατάσταση τελείωσε μετά από λίγα λεπτά.

Αφού έφτιαξα το yum και το Yum Extender για να εγκαθιστά τα rpm και να βρίσκει τα dependencies αυτόματα,
αναβάθμισα σε KDE 3.5 και GNOME 2.12. Για το gnome επίσημα rpms δεν υπάρχουν μέχρι το fedora core 5, αλλά μπορείτε να βρείτε κάποια εδώ.

Κάποια άλλα πραγματάκια που με παίδεψαν λίγο ήταν ότι δεν πρέπει κάποιος να ξεχάσει να βάλει tic στο “disable selinux protection for smdb daemon” στις επιλογές του selinux γιατί αλλιώς το samba δεν πρόκειται να παίξει. Επίσης είχα πρόβλημα με τους ελληνικούς υποτίτλους στον mplayer γιατί οι γραμματοσειρές που είχα (κάποιες arial) crashαρανε τον mplayer, τελικά κατέβασα το πακέτο font-arial-iso-8859-7.tar.bz2 και έβαλα τις γραμματοσειρές στον φάκελο ~/.mplayer/fonts και οι υπότιτλοι εμφανίστηκαν μια χαρά. Για ελληνικό ορθόγραφο στο open-office 2 πηγαίνετε εδώ. Επιπλέον έμαθα ότι δεν υπάρχει έκδοση του flash player στα 64bit (αν και πολλοί το έχουν ζητήσει στο επίσημο forum της macromedia) και είναι λίγο σπαστικό. Αν και μπορείς να εγκαταστήσεις τον 32-bit player πάνω όμως από κάποιον browser στα 32bit.
Τέλος να πω ότι βρήκα πολύ ενδιαφέρουσες τις εφαρμογές amarok και TVtime.
Για το fedora core 4 μπορείτε να δείτε τον πολύ κάλο οδηγό εγκατάστασης εδώ!!! Και γενικά δείτε το πολύ καλό how-to για ένα linux-server μηχάνημα.

Κάτι ακόμα, δείτε τις εξελίξεις από μια προσπάθεια για τον εξελληνισμό της διανομής fedora.

3 thoughts on “Fedora Core 4 tips”

  1. Πολύ καλό post. Θέλω όμως να σε ρωτήσω κάτι.
    Γιατί από τις τόσες διανομές που υπάρχουν διάλεξες τα fedora? Σε τι πιστεύεις πλεονακτούν σε σχέση με τις άλλες διανομές?

  2. Υπάρχουν φανατικοί της κάθε διανομής στοlinux και άμα παρακολουθήσεις σε forum γίνονται συζητήσεις επί ώρες.. Για μένα δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος από το ότι η πρώτη διανομή που έβαλα ποτέ ήταν το RedHat linux 4 και από τότε πολλές αναβαθμίσεις μέχρι το fedora 4. Στο ενδιάμεσο δοκίμασα και κάποιες άλλες όπως το ubundu άλλα ξαναγύρισα στο fedora. Μάλλον αυτό έχω συνηθίσει..
    Από εκεί και πέρα η redhat είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες που πρωτοπορεί γενικά (βλέπε rpm, selinux κτλ), ότι είναι “ανοιχτή” όλη η διανομή (έτσι θα γίνει και το suse –opensuse πλέον) και ότι είναι ανεξάρτητη γραφικού περιβάλλοντος (πχ στο ubundu έχεις μονό gnome και υπάρχει το kubundu με kde). Ίσως δεν είναι τόσο user-friendly όσο κάποιες άλλες αλλά..

  3. Είμαι νέος χρήστης και πρόσφατα εγκατέστησα το FC4. Παλιά είχα προσπαθήσει με το Debian, μου έβγαλε τη ψυχή και τα παράτησα. Βλέποντας πόσο εύκολη ήταν η εγκατάσταση FC4 ενθουσιάστηκα. Βρήκε τα πάντα μόνο του και άνοιξε αυτόματα στο Gnome. Και μετά άρχισαν τα προβλήματα. Αδύνατον να συνδεθώ στό δίκτιο. Έχω ένα απλό εξωτερικό μόντεμ που δε το έβλεπε με τίποτα. Όταν τελικά είπα μόνος μου στο πρόγραμμα που ήταν το μόντεμ το άνοιγε (δηλ. ακουγόταν το τουτ-τουτ) αλλά δεν καλούσε τον αριθμό. Έκλεινε και έλεγε error8. Πέρασα ώρες αλλάζοντας τις ρυθμίσεις της συσκευής και της σύνδεσης αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Μια φορά συνδέθηκε κατά λάθος αλλά δεν έχω ιδέα γιατί. Όταν προσπάθησα πάλι δέν έγινε τίποτα. Δεν ξέρω τι φταίει. Αν έχει κανείς καμιά ιδέα ας μου την πεί γιατί μου αρέσει το FC4 αλλά τελικά χρησιμοποιώ ακόμα τα ΧΡ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *