Ψευδο-επιστήμες στην εποχή της επιστήμης: Τα Ζώδια και τα Ζώα

hermesΉθελα να γράψω πολλά για τα ζώδια και την αστρολογία και για το ποσό παράξενο μου φαίνεται ότι τόσος κόσμος πιστεύει σε αυτά σε σημείο που κάποιοι να  καθορίζουν την ήμερα τους και την ζωή τους με βάση τις προβλέψεις του ζωδίου τους. Αλλά πριν από μένα τα έγραψε ο Νίκος Δήμου ο οποίος είναι λες και μιλάει για μένα.

Παρακάτω φαίνονται μερικά αποσπάσματα από το κείμενο “Τα Ζώδια και τα Ζώα” της στήλης Επίκαιρα της σελίδας του:

<< Είναι δυνατόν, μετά από τόσες χιλιάδες χρόνια επιστημονική έρευνα, να πιστεύει κάποιος ακόμα στην Αστρολογία..  Σύμφωνα με μία δημοσκόπηση της Gallup (1990, δείγμα 1232 ενήλικες  Αμερικανοί) το 52% του συνόλου εμπιστεύεται την Αστρολογία. Δηλαδή η πλειοψηφία! Κι ας μην έχει αποδειχθεί ποτέ (πειραματικά και στατιστικά) ότι υπάρχει αιτιολογική σχέση ανάμεσα στις κινήσεις των άστρων και των ανθρώπων. (Αντίθετα, ό,τι προσπάθειες έγιναν, απέδειξαν περίτρανα την έλλειψη κάθε αντιστοιχίας).

Κι όμως από καμία «σοβαρή» εφημερίδα μας δεν λείπει το ωροσκόπιο. Οι αστρολόγοι των ΜΜΕ γίνονται «μεντιατικές» προσωπικότητες, κι αντί να στιγματίζονται ως απατεώνες, πλουτίζουν χάρη στην ευπιστία των αφελών.
Η επιστήμη μπορεί να πέτυχε πολλά – αλλά δεν έλυσε βασικά προβλήματα της ζωής: από την γνώση του μέλλοντος, μέχρι το μυστήριο του θανάτου.
Εκεί λοιπόν εισχωρεί η παρα-επιστήμη που διατείνεται ότι συμπληρώνει τα κενά. Από τη στιγμή λοιπόν που ο άνθρωπος έχει ανάγκη από μεταφυσική παρηγοριά (εκεί η επιστήμη δεν έχει να προσφέρει) και δεν την βρίσκει πια στην παραδοσιακή πίστη του, είναι φυσικό να καταφεύγει σε κάθε είδους δοξασίες οι οποίες εμφανίζονται πιο εκσυγχρονισμένες (π. χ. αστρολογία με ηλεκτρονικούς υπολογιστές!). >>

(ολόκληρο το κείμενο μπορείτε να το βρείτε εδώ)


Δείτε επίσης:
Τα γενικόλογα, το μυστικό που τα ζώδια λένε την… αλήθεια

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *