Ψευδο-επιστήμες στην εποχή της επιστήμης: Η δύναμη του ματιού

Αφορμή για αυτό το post στάθηκε η εκπομπή “Οι πύλες του ανεξήγητου” που την προηγούμενη εβδομάδα είχε θέμε “το μάτιασμα”. Σε τηλεφωνικό γκαλόπ που έκαναν και στην ερώτηση “Αν πιστεύετε στο μάτι” το ποσοστό του ΝΑΙ ήταν μεγαλύτερο από 90%. Κάποια στιγμή σε συνέντευξη που περνάνε από έναν 50χρονο κύριο ο οποίος ισχυριζόταν ότι ήξερε να ξεματιάζει και θέλοντας να μας πείσει ότι υπάρχει το μάτιασμα μας έδωσε παραδείγματα/τεκμήρια λέγοντας χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ότι πριν από κάποιες μέρες είχε ματιαστεί η γελάδα του κυρ Μιστού και ότι φαινόταν το ζώο ότι δεν ήταν καλά.

Στην αρχή γέλασα, αλλά βλέποντας στη συνέχεια της εκπομπής ότι πέθανε μια 12χρονη κοπελίτσα επειδή αντί να την πανέ στο νοσοκομείο είχαν μαζευτεί όλοι οι ειδικοί και την ξεματιάζανε, άρχισα να προβληματίζομαι..

Αλλά αυτό που μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι έκτος από τους ηλικιωμένους που ίσως έτσι μεγαλώσανε, ίσως δεν είχαν την ευκαιρία να διαβάσουν και να ψάξουν περισσότερο το θέμα, είναι ότι πιστεύουν επίσης νέοι και μορφωμένοι άνθρωποι..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *