Einstein@home

Φέτος συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τη δημοσίευση στο γερμανικό περιοδικό “Annalen der Physik” της Ειδικής θεωρίας της Σχετικότητας από τον Άλμπερτ Αϊνστάιν. Εκατό ολόκληρα χρόνια από τότε που ο μεγαλύτερος φυσικός του 20ού αιώνα, με θάρρος αλλά χωρίς αυθάδεια, ανέτρεπε τα επιστημονικά δεδομένα της εποχής του, υποστηρίζοντας στο άρθρο του με τίτλο “Περί της ηλεκτροδυναμικής κινούμενων σωμάτων” ότι το ηλεκτρομαγνητικό κύμα που ονομάζουμε “φως” δεν χρειάζεται κανέναν “αιθέρα” -μια διαφανή και αβαρή ουσία που είχαν “εφεύρει” οι φυσικοί του προηγούμενου αιώνα- για να διαδοθεί: διαδίδεται στο κενό και μάλιστα με σταθερή ταχύτητα, ανεξάρτητη από την ταχύτητα με την οποία κινείται ένας υποθετικός παρατηρητής, που προσπαθεί να τη μετρήσει. Πραγματική επανάσταση! Ο χρόνος πλέον δεν είναι απόλυτος, αλλά σχετικός. Μεγαλώνει και μικραίνει, διαστέλλεται και συστέλλεται.

Στα τέλη της δεκαετίας του 90 ένα έξυπνο πρόγραμμα έδειξε με τον καλύτερο τρόπο πόσο σημαντική είναι η διαδικτύωση. Η ιδέα ήταν απλή: Γιατί να “κάθονται” οι προσωπικοί υπολογιστές όταν δεν εργάζονται; Έτσι γεννήθηκε το SETI@home, μια μικρή εφαρμογή τύπου screensaver, η οποία χρησιμοποιούσε την ισχύ του υπολογιστή στον οποίο είχε εγκατασταθεί για τους σκοπούς της έρευνας για εξωγήινη νοημοσύνη στο σύμπαν. Αργότερα μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης χρησιμοποίησε μια παρόμοια μέθοδο για την προώθηση της μελέτης συστατικών που πιθανόν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως φάρμακα κατά της λευχαιμίας. Φέτος το πρόγραμμα Einstein@home, λειτουργώντας κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο, προσπαθεί να αναλύσει και να συνθέσει δεδομένα που θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν την ύπαρξη των Βαρυτικών κυμάτων, ύπαρξη την οποία είχε υποθέσει ο Αϊνστάιν κατά τη διατύπωση της Γενικής θεωρίας της Σχετικότητας, αλλά δεν κατάφερε να αποδείξει.

Το 2005, χρονιά αφιερωμένη στον Αϊνστάιν και την επιστήμη της φυσικής, όλοι οι χρήστες του Internet μπορούμε να βοηθήσουμε σε αυτήν την προσπάθεια κατεβάζοντας στον υπολογιστή τον σχετικό client (και screensaver) από την διεύθυνση http://einstein.phys.uwm.edu/ . Επίσης περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο http://www.physics2005.org/events/einsteinathome/index.html .

Η διαδικασία είναι ιδιαίτερα απλή και το μόνο που χρειάζεται είναι να ακολουθήσετε τις οδηγίες της παρακάτω διεύθυνσης: http://einstein.phys.uwm.edu/intro.php . (θα χρειαστεί να φτιάξετε έναν λογαριασμό φυσικά δωρεάν και ο υπολογιστής θα παίρνει κάποια δεδομένα για να επεξεργαστεί και μόλις τελειώσει την επεξεργασία τους θα στείλει τα αποτελέσματα στον server και θα πάρει νέα δεδομένα προς επεξεργασία. Όλο αυτό γίνεται μόλις βρει ίντερνετ.) Επιπλέον η διεργασία είναι ρυθμισμένη να είναι σε low priority (χαμηλή προτεραιότητα) έτσι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και οποιαδήποτε άλλη διεργασία εκτελείτε, προηγείται αυτής. Τέλος ο client που χρησιμοποιείται ( BIONIC ) έχει εκδόσεις για windows, mac o x , linux και solaris.

Με το BIONIC μπορείτε να συνδράμετε και σε άλλα project όπως το Climateprediction.net, το LHC@home, το  Predictor@home και το SETI@home. Δείτε περισσότερες πληροφορίες: http://boinc.berkeley.edu/

Επίσης υπάρχει άλλο ένα πολύ ενδιαφέρον project (δεν χρησιμοποιεί το BIONIC ) το Folding@Home το οποίο είναι ένα distributed computing πρόγραμμα που επεξεργάζεται τον τρόπο που «διπλώνουν» οι πρωτεΐνες. Μάλιστα το ADSLgr.com απόκτησε την δικιά του ομάδα στο Folding@Home. Δείτε: http://www.stanford.edu/group/pandegroup/folding/ και http://www.adslgr.com/forum/showthread.php?t=13466 .

Ότι και να διαλέξετε η βοήθεια σας θα είναι πολύτιμη και όλα αυτά χωρίς κανένα κόστος…

( Τμήμα του κειμένου στις δυο πρώτες παραγράφους είναι αποσπασματικά παρμένο από την πολύ ενδιαφέρον στήλη « Ψηφία και Τέρατα » του Π.Σ. ΑΝΔΡΙΑΝΕΣΗ στο PC WORLD Φεβρουαρίου. )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *