Το γρίφο του μηχανισμού των Αντικυθήρων προσπαθούν να λύσουν επιστήμονες

Τα μυστικά του Υπολογιστή των Αντικυθήρων, του αρχαιότερου υπολογιστή στον κόσμο, που εκτίθεται στο Εθνικό  Αρχαιολογικό Μουσείο, θα επιχειρήσουν να αποκαλύψουν Έλληνες επιστήμονες, με τη βοήθεια ενός αξονικού   τομογράφου βάρους οκτώ τόνων.

Οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι ο μηχανισμός των Αντικυθήρων κατασκευάστηκε γύρω στο 87 π.Χ.  και θεωρείται όχι μόνο ως το πιο παλιό εύρημα της τεχνολογίας των Ελλήνων αλλά και το πρώτο κομμάτι  υψηλής τεχνολογίας της ανθρωπότητας. Η χρήση του αντικειμένου παρέμεινε άγνωστη για χρόνια. Ο μηχανισμός που βρέθηκε στα Αντικύθηρα έχει πάρα πολλά μεταλλικά κυκλικά γρανάζια τοποθετημένα με τέτοιο τρόπο που να εξομοιώνεται η κίνηση κάποιων πλανητών. Ποιος και πώς το κατασκεύασε με τέτοιες αστρολογικές γνώσεις και κατασκευαστική ακρίβεια εκείνη την εποχή παραμένει μυστήριο. Η ανάλυση δείχνει ότι πρόκειται πολύ περισσότερο για αστρονομικό μηχανικό υπολογιστή και λιγότερο για έναν πιο περίπλοκο αστρολάβο.

Στον αστρολάβο υπήρχαν 27 διαφορετικά γρανάζια τα οποία κινούταν ταυτόχρονα σύμφωνα με τις επιλογές μιας χειρολαβής. Όλα βρίσκονταν σε ξύλινο κουτί με πιθανότερες διαστάσεις 33 x 17 x 10 εκατοστά. Στο εμπρός μέρος υπήρχαν δύο ομόκεντροι δίσκοι με ενδείξεις ημερομηνίας σε σχέση με την θέση του ήλιου, και ημερομηνία σε σχέση με την σελήνη. Στην πίσω όψη υπήρχαν δύο δίσκοι. Ο ένας μέτραγε μέρες του σεληνιακού μήνα αλλά και τον υπολογισμό των εκλείψεων σελήνης. Ίσως αυτά φαίνονται απλά, αλλά αντίστοιχοι υπολογισμοί απαιτούν χρήση αριθμών με έξι δεκαδικά ψηφία! ‘Αλλη πρωτοποριακή τεχνική εφαρμογή ήταν η χρήση διαφορικού συστήματος κίνησης από μία είσοδο σε δύο εξόδους. Κατά την λειτουργία του διαφορικού η ταχύτητα περιστροφής της εισόδου ισούται με την διαφορά ταχυτήτων των εξόδων. Στον μηχανισμό των Αντικυθήρων το διαφορικό χρησιμοποιείται με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτρέπει τον συσχετισμό των συνοδικών δεδομένων με τα αστρικά! Τίποτε ανάλογο δεν ξανασυναντάμε σε οποιαδήποτε μηχανική κατασκευή μέχρι τον 19ο αιώνα!


Πηγή:
focusmag.gr , el.wikipedia , e-telescope.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *