Διπλωματική – Ανάπτυξη παιχνιδιού με χρήση της πλατφόρμας Unity3D

Η διπλωματική του Βασιλείου Πορφύριου και του Αυξέντιου Χατζημηνά από το τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών ολοκληρώθηκε. Ο σκοπός της διπλωματικής εργασίας ήταν η ανάπτυξη ενός παιχνιδιού για το περιβάλλον Windows, με τη χρήση της πλατφόρμας ανάπτυξης παιχνιδιών Unity3D. Βασική προϋπόθεση του παιχνιδιού αυτού ήταν η ταυτόχρονη υποστήριξη πολλαπλών παιχτών (multiplayer). Έχοντας υπόψη αυτό, αναπτύχθηκε ένα παιχνίδι πρώτου προσώπου (first person shooter), το  οποίο δίνει την δυνατότητα στους παίκτες να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους μέσω του διαδικτύου. Για το σκοπό αυτό, υλοποιήθηκε ένα δίκτυο βάση του πρωτοκόλλου  server / client στο οποίο ο server εκτελεί και ελέγχει όλες τις διαδικασίες.

Επιπλέον μια άλλη πτυχή της δημιουργίας του παιχνιδιού στην οποία δόθηκε ιδιαίτερο βάρος ήταν η δημιουργία τρισδιάστατων γραφικών μοντέλων, καθώς και η ενσωμάτωση τους στο παιχνίδι. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιήθηκαν τα περιβάλλοντα δημιουργίας τρισδιάστατων μοντέλων και γραφικών Autodesk Maya,3D Studio Max και Daz3D.

Γενικά, το παρόν παιχνίδι παρέχει τα βασικά στοιχεία που χρειάζεται ένα τυπικό παιχνίδι πρώτου προσώπου πολλαπλών παικτών και μπορεί να αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω ανάπτυξη του σε ένα πλήρες  MMO (Massively multiplayer online) παιχνίδι, το οποίο θα αποτελείται από μια πληθώρα σεναρίων και σταδίων. Ακόμη με κάποιες επιμέρους αλλαγές και προσθήκες, μπορεί να τροποποιηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να τρέχει στα λειτουργικά και τις κονσόλες, τα οποία υποστηρίζει το Unity3D.

Δείτε ένα video demostration από την υλοποίηση του παιχνιδιού Call To Arms:

Αν κάποιος θέλει να επικοινωνήσει με τον Βασιλείου Πορφύριο μπορεί εδώ vasileiou{AT}ceid[DOT]upatras[DOT]gr και με τον Αυξέντιο Χατζημηνά  εδώ chatzimina{AT}ceid[DOT]upatras[DOT]gr.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *